Welke voeding is goed voor jouw paard?

Welke voeding is goed voor jouw paard?

Een veelgestelde vraag is: wat moet ik mijn paard voeren? Echter is deze vraag  nog niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Elk soort paard heeft dan ook andere behoefte. Zo hebben bijvoorbeeld  dragende merries, sportpaarden of recreatiepaarden andere behoeftes. 

 

De Basis 

Voor elk paardenrantsoen is de basis van hun consumptie, ruwvoer. Hierin zitten de vezels die nodig zijn voor een goede spijsvertering. Hierbij heeft een pony en paard dagelijks ongeveer 1,5/2,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht nodig. 

 

Hoeveel voeding heeft jouw paard nodig? 

Dit hangt dus af van verschillende factoren. Zoals het ras, type en temperament van je paard. Daarnaast is leeftijd ook een belangrijk factor, oudere maar juist ook jonge paarden hebben meer voedsel nodig om op gewicht te blijven. Maar ook de duur van de trainingen hebben invloed, bij een lange training, heeft het paard ook meer nodig. Ook de plaats waar jouw paard staat heeft invloed. In een wei kan het dier gras eten, dan is er dus ook minder ander voedsel nodig. 

 

Wat is gezond voer voor jouw paard? 

Goed ruwvoeders zijn gras, hooi en voordroogkuil. Echter is alles wel met mate, en er zijn natuurlijk ook altijd uitzonderingen, niet elk paard reageert er goed op. Een paardensnoepje is zeker prima, maar hiervan dan ook weer niet te veel, hetzelfde geldt voor brood. Groenten en fruit zijn ook een groot favoriet om te geven aan paarden. Dit kan in principe geen kwaad, zolang het niet de overhand neemt. Het is beter om het als een lekker extraatje te geven. 

 

Extra ondersteuning

Een paard kan in principe voldoende voedingsstoffen halen uit kwalitatief goed ruwvoer. Echter zijn er in sommige gevallen kan het zijn dat je paard een verhoogde behoefte heeft aan bepaalde voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen. Zo wordt er op de markt er veel supplementen verkocht, hier is dan ook veel vraag naar. Deze zijn ter ondersteuning van de voeding van je paard. Van nature selecteren paarden zelf de planten, bloemen en kruiden voor de dagelijkse voedingsbehoeften. Maar tegenwoordig zijn de weilanden vaak eenzijdig. In de grassen groeien namelijk minder kruiden voor paarden. Het kan dan ook goed zijn om supplementen voor paarden te geven. Daarnaast worden er ook kruiden voor paarden verkocht, die ook als extra ondersteuning gegeven kan worden. Het kan erg goed zijn voor een paard om dit binnen te krijgen. 

 

Kortom, elk paard heeft baat bij een ander soort voedingspatroon. Het is dan ook afhankelijk van verschillende factoren en alles met mate. Daarnaast zijn er ook supplementen voor extra ondersteuning van jouw paard!

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X