Waarom eten katten gras?

Waarom eten katten gras?

Katten hebben kattengras nodig. Het gras helpt om de haarballen uit te braken. Althans dat is wat je hoort. En daarom weer zijn er mensen die juist geen kattengras neerzetten omdat de katten anders te vaak zouden braken… Dat laatste is beslist een verkeerde conclusie en een ramp voor de kat.

Gras eten is een diep geworteld instinct en waarschijnlijk medische noodzaak voor onze ontrouwe viervoeters. We weten dat alle katten het doen, grote wilde soorten én gedomesticeerde katten. Wilde katten gebruiken het gras om de onverteerbare delen van hun prooi uit te braken. Vandaar dat we denken dat gras helpt om het haar dat katten oplikken tijdens het schoonmaken van hun vacht, weer kwijt te raken. Helemaal zeker is dit echter niet, want het is nooit goed onderzocht.

Mogelijk halen katten uit het gras ook wat voedingsstoffen, al is gras vrijwel onverteerbaar. Als een kat ziek is kan hij vaker gras gaan knabbelen om het braken te vergemakkelijken. Maar katten kunnen ook regelmatig wat kattengras knabbelen, zonder dat ze automatisch elke keer gaan braken. Dit is niet verontrustend. De kleine stukjes gras zijn onverteerbaar en komen er via de ontlasting wel weer uit.

Kattengras (snelgroeiend gras van tarwe, haver of gerstezaad) helpt in ieder geval om te voorkomen dat katten aan potentieel gevaarlijke kamerplanten gaan knagen. Sommige planten zijn giftig. Een veel minder bekend risico is dat de ruwe grote bladeren van bijvoorbeeld de papyrus een obstructie kunnen veroorzaken in het maag-darmkanaal.

Katten die buiten komen gaan zelf op zoek naar gras, maar als de kat binnenleeft, is het dus noodzaak om kattengras neer te zetten in huis of op het balkon. En met een beetje fantasie kan dat er best leuk uitzien.

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X