Waarom de aansprakelijkheidsverzekering vergelijken?

Mensen kunnen tijdens hun leven op verschillende momenten worden geconfronteerd met een onaangename verrassing. Het gevaar schuilt dan ook niet zelden in een klein hoekje. We staan er vaak niet bij stil, maar voor een groot aantal verschillende situaties die zich voor kunnen doen zijn we aansprakelijk. Dit betekent concreet dat we geconfronteerd kunnen worden met een aanzienlijke schadeclaim waar onze financiële situatie zeer waarschijnlijk niet tegen is opgewassen. Gelukkig is het wel mogelijk om je hiertegen te verzekeren. Dit kan gebeuren door het afsluiten van een zogenaamde aansprakelijkheidsverzekering. Zou jij graag ook meer willen ontdekken over het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering en hoe je nu precies de beste verzekering kan vinden? Dan kan de aansprakelijkheidsverzekering vergelijken je daar ongetwijfeld bij helpen.

Wat is de aansprakelijkheidsverzekering precies?

Zoals de naam reeds laat vermoeden komt deze verzekering tussen in de schade waarvoor je als verzekeringnemer een wettelijke aansprakelijkheid draagt. In principe kan er hierbij sprake zijn van twee verschillende vormen van schade. We maken hierbij een onderscheid tussen:

  1. De schade die wordt veroorzaakt aan andere personen;
  2. De schade die wordt veroorzaakt aan de spullen van derden;

Je dient er wel rekening mee te houden dat bovenstaande niet altijd geldt. Wanneer je bij een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken even een duik neemt in de polisvoorwaarden zal je namelijk altijd kunnen vaststellen dat bijvoorbeeld opzettelijk veroorzaakte schade is uitgesloten. Dat geldt bovendien ook voor de schade die je toebrengt aan derden met bijvoorbeeld de auto of een ander gemotoriseerd voertuig. Daarvoor moet er immers een aparte WA-verzekering worden afgesloten. Deze is overigens wettelijk verplicht.

Welke schade kan je door middel van de aansprakelijkheidsverzekering dekken?

In principe kan alle schade worden verzekerd ten opzichte van derden die niet is uitgesloten door de polisvoorwaarden. Veel mensen schrikken daarbij vooral van het bedrag dat is verzekerd door middel van dit type van verzekering. Dat is namelijk een bedrag dat niet zelden oploopt tot 1.000.000 euro of zelfs nog meer. Dat lijkt natuurlijk in eerste instantie ongelofelijk veel, maar dat valt in de praktijk best wel mee. In het merendeel van de gevallen zal je nooit met een dergelijke schadeclaim worden geconfronteerd. Dit gezegd hebbende, is er sprake van ernstige lichamelijke schade? In dat geval kunnen de kosten natuurlijk in de praktijk al snel meer dan behoorlijk gaan oplopen.

Wie valt er allemaal onder de dekking van de verzekering?

Bij een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken zal je direct kunnen vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt uit verschillende personen of groepen die onder de verzekering moeten worden verzekerd. In principe maken we hierbij een onderscheid tussen vier opties, namelijk:

  1. Een alleenstaande zonder kinderen;
  2. Een alleenstaande die wel kinderen heeft;
  3. Partners die geen inwonende kinderen hebben;
  4. Partners met inwonende kinderen;

Het is zeer belangrijk om op dit vlak de juiste keuze te maken. Kies je voor de verkeerde optie? Dan kan dat ervoor zorgen dat bepaalde gezinsleden buiten de polis zullen vallen. Op het ogenblik dat zij dan schade aanrichten ten opzichte van derden zal dit dus niet worden verzekerd. Doorgaans is het ook financieel interessanter om te kiezen voor een gezinspolis dan om bijvoorbeeld verschillende leden van het gezin een aparte aansprakelijkheidsverzekering te laten afsluiten.

Wat met eventuele huisdieren?

Een vraag die zeer vaak wordt gesteld door mensen die een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken wensen af te sluiten is of ze eveneens over de mogelijkheid beschikken om daar huisdieren in op te nemen. Het spreekt namelijk voor zich dat een hond, maar ook een kat zeer eenvoudig (ongewild) schade kan toebrengen aan derden. De kosten kunnen ook in dit geval al snel behoorlijk hoog oplopen. Gelukkig is het mogelijk om ook dergelijke kosten onder de aansprakelijkheidsverzekering te doen vallen. Dit betekent dat je ook voor dergelijke kosten kan rekenen op een dekking door de verzekeraar.

Waarom is de aansprakelijkheidsverzekering vergelijken zo belangrijk?

De aansprakelijkheidsverzekering mag dan geen wettelijk verplichte verzekering zijn, het spreekt voor zich dat zeer veel mensen er tegenwoordig voor kiezen om deze verzekering toch maar af te sluiten. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de premie die je voor deze verzekering dient te betalen niet opweegt tegen de mogelijke kosten waarmee je kan worden geconfronteerd. Een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken maakt duidelijk dat het merendeel van de verzekeraars op de markt dit type van verzekering in hun aanbod hebben opgenomen. Dit maakt meteen duidelijk dat het de moeite waard kan zijn om een vergelijking uit te voeren. Door middel van die vergelijking kan je immers al snel de goedkoopste verzekering afsluiten.

Niet alleen is de aansprakelijkheidsverzekering vergelijken belangrijk omwille van de kosten die eraan verbonden zijn. Bovendien zal je tijdens het uitvoeren van die vergelijking ook kunnen vaststellen dat de polisvoorwaarden aanzienlijk kunnen verschillen. Door te vergelijken wordt het dan ook direct duidelijk welke verzekering je nu precies kan afsluiten tegen de meest interessante voorwaarden.

Hoe kan je verder nog besparen op de aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering vergelijken zorgt er dus in de praktijk voor dat je een mooie besparing kan realiseren op die verzekering. Dat is echter lang niet de enige manier waarop dat kan worden gerealiseerd. Er zijn dan ook zeker nog andere zaken waar je ook rekening mee kan houden. De volgende drie bespaartips kunnen je zeker helpen om de prijs van je verzekering te drukken.

  1. Kies voor de meest optimale polis voor je aansprakelijkheidsverzekering;
  2. Laat de polis eventueel opnemen in je bundel met huis & tuin verzekeringen;
  3. Verhoog eventueel indien je dat wenst het eigen risico om de premie te drukken;

In principe hoeft de prijs van de aansprakelijkheidsverzekering helemaal geen reden te zijn om deze toch wel belangrijke verzekering niet af te sluiten. Indien je problemen ondervindt met het betalen van de premie in één keer dan is het ook veelal mogelijk om deze gespreid te betalen. Je moet er wel rekening mee houden dat het gespreid betalen van de premie eventueel als gevolg kan hebben dat je een bepaalde meerprijs zal moeten betalen. Voor veel mensen zorgt dit er echter wel voor dat het betalen van hun aansprakelijkheidsverzekering een behoorlijk stuk toegankelijker wordt gemaakt.

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X