Voorkomt nat kattenvoer blaasgruis?

Voorkomt nat kattenvoer blaasgruis?

Ongeveer 2 procent van de katten krijgt vroeg of laat last van blaasgruis. De aandoening is erg pijnlijk voor de kat en kan voor complicaties zorgen. Veterinaire onderzoekers vermoeden al lang dat de hoeveelheid vocht die een kat binnenkrijgt een rol speelt, naast de hoeveelheid mineralen. Nu is er onderzoek gedaan dat erop wijst dat nat voer een betere keuze is dan droog voer.

Abigail Stevenson van het Waltham Centrum deed een studie met 6 katten, die dezelfde brokken kregen voorgeschoteld, aangelengd met een verschillende hoeveelheid  water. Het dieet met het hoogste vochtgehalte (73,3 procent) zorgde voor de meest verdunde urine, waarbij de kans op blaasgruis het minste is. Ook bij 53,3 procent vocht was de urine verdund genoeg om blaasgruis te voorkomen. Maar onder dat vochtpercentage liepen de katten een verhoogd risico omdat de urine een hogere concentratie mineralen bevat.

Dat nat voer beter is, is geen vreemde conclusie. Katten eten in natuurlijke omstandigheden prooidieren met een vochtgehalte van 70 – 80 procent. Een van de manieren om te zorgen dat katten voldoende vocht binnen krijgen is door het geven van blikvoer. Maar ook zorgen dat er voldoende FRIS water staat. Katten willen graag dat hun bakje water vers en koel is en nog liever, dat het water stroomt. Drinkfonteintjes kunnen daarom ook helpen. Zie de eerdere blog hierover.

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X