
Voer tegen haarballen helpt
Voer tegen haarballen helpt
Welke kattenliefhebber heeft er nog nooit ’s morgens of ’s nachts met zijn slaperige hoofd en blote voeten in een kattenkotsje getrapt? Tsja, vervelend voor ons… maar nodig voor de kat.
Zelfs voor een gezonde kat is braken noodzakelijk om zo af en toe zijn haarballen kwijt te raken. Dat kattengras daarbij helpt, hoor je vaak, zoals we een aantal blogs eerder bespraken (zie Grazende katten?). Maar zeker is dat niet.
Wat waarschijnlijk wel helpt, is speciaal voer, dat verrijkt is met vezels. Jenny Middelkoop van de Hogeschool HAS in Den Bosch deed er samen met Daniëlle Saris en Anton Beynen een kleine studie naar, die ze publiceerden in het American Journal of Animal and Veterinary Sciences (6 (2): 69-72, 2011). Het achterliggende idee is dat vezels zouden kunnen helpen om de maag langzamer te legen, en om de voeding sneller door het maagdarmkanaal te helpen passeren. Haren zouden makkelijker worden meegevoerd omdat ze aan het voedsel blijven plakken. In simpele taal: de vezels werken mogelijk als een soort inwendige borstel.
Middelkoop vond 24 katten en hun eigenaren bereid om mee te doen aan de test voor de tijd van vier weken. In de voorronde waren overigens wat katten afgevallen, omdat ze nu eenmaal kieskeurig zijn en het testvoer niet lekker vonden.
De helft van de poezen kregen normale droge brokjes zonder cellulose, de andere helft van de poezen kreeg de cellulosebrokjes, die 4 procent cellulose bevatten. De eigenaren (en de poezen) mochten niet weten welke brokjes ze kregen, zodat het onderzoek eerlijk zou verlopen.
Tijdens de studie, moesten de eigenaren turven hoe vaak de katten een haarbal uitbraakten. En hoe vaak ze last hadden van hoesten en kokhalzen. Ook de laatste twee symptoom kunnen erop wijzen dat de kat iets dwars zit. Het verschil was groot. Katten die het voer met de cellulose-vezels kregen, braakten 79 procent minder. Het kokhalzen en het hoesten nam respectievelijk met 91 % en 70 procent af. Dat betekent dat een kat die normaal elke week wel een keer kotst, nog maar één keer in de vijf weken doet.
Waarschuwing wat betreft vezels: niet alle vezels zijn hetzelfde. Cellulosevezels zijn afkomstig van planten en zijn onoplosbaar. Er bestaan ook oplosbare vezels, die een ander effect hebben op maag en darmen. Er zijn talloze vezels, van de vliesjes in bonen, psyllium tot zeewier, tarwe- of havervezels. Ook de grootte van de vezeldeeltjes heeft enorme gevolgen voor het effect.
Ga dus niet zomaar zelf vezels aan het voer van je kat toevoegen, maar laat dat over aan de fabrikant van kattenvoer. Die test zijn formule eerst en kijkt dan wat de juiste dosis is. Je kunt een kat teveel vezels geven en dat kan allerlei nare gevolgen hebben. Van diarree (de kat heeft een erg gevoelige darm) tot verstopping, als de kat er niet voldoende water bij drinkt.
Tip tegen haarballen: Borstel en kam je kat regelmatig als hij veel verhaart (bij langharen is dit een must, ook vanwege de klitten). Je verwijdert zo al snel een halve haarbal. En de meeste katten vinden het nog heerlijk ook! Aaien (afnemen klinkt zo oneerbiedig..) met een enigszins vochtige zeem gaat ook uitstekend.