Mag een kat hondenvoer eten?

Honden en katteneigenaren kopen doorgaans altijd het voer wat bedoeld is voor de kat of de hond. Maar heb je zowel een kat als hond in huis, dan wil het nog wel eens voorkomen dat de 2 bij elkaar gaan buurten. Sommige honden en katten zijn bijzonder op eten gefocust en slaan toe op een onbewaakt moment: weer zie je jouw kat eten van het voer van je hond. Komt dit meer dan eens per week voor, dan kun je je hierover ongerust maken – vooral als het om rauw hondenvoer gaat. Zijn je zorgen terecht?

Kat eet restjes rauw hondenvoer

Rauw hondenvoer, ook bekend als KVV voor de hond (koud vers vlees) bestaat vrijwel altijd uit wild, rund en lam. Varkensvlees wordt ook binnen hondenvoer niet gebruikt. Wat wel voorkomt bij rauw hondenvoer kan kip zijn. Let op met het voeren van rauwe kip aan de kat: zij kunnen bacteriƫle infecties hiervan oplopen. Ook varkensvlees kan voor schadelijke gezondheidsklachten zorgen bij de kat, maar gelukkig wordt dit ook niet binnen hondenvoer gebruikt.

Ben je eigenaar van zowel een hond als kat en merk je op dat beiden wel eens uit elkaars bak eten, zorg er dan voor dat je geen rauwe kip voert aan je hond. Overige rauwe vleessoorten, zoals rund, kan orgaanvlees bevatten (zoals runderpens – darmen, en runderhart bijvoorbeeld) ook voor je kat kan dit een aantrekkelijk hapje vormen. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat de kat hiervan eet – maar rund kan doorgaans minder kwaad dan overige rauwe vleessoorten.

Kat eet droog hondenvoer

Droog hondenvoer kan soms extra lekker geurig zijn, en zelfs vettig (zoals van Royal Canin) – katten kunnen hier als bijen op honing op af komen. Het kan niet veel kwaad indien je kat zo eens wat brokjes weg knabbelt van de hond, zolang het maar geen vervanging wordt voor kattenvoer. Ook Royal Canin heeft een speciale kattenvoer lijn, dus voer je kat gewoon hetzelfde merk maar dan voor katten.

Hondenvoer niet voedzaam genoeg voor katten

Droog hondenvoer is niet voedzaam genoeg voor katten. Katten hebben specifieke vitamine en mineralen nodigen, zoals aminozuren, die onvoldoende in hondenvoer terug te vinden zijn. Uiteindelijk kan je kat een steeds doffere vacht krijgen en zelfs nachtblind worden. Zowel de vacht als ogen hebben te lijden onder het tekort aan vitamine en mineralen. Koop dus echt altijd apart honden en kattenvoer. En voor een keertje kan het geen kwaad indien zij uit elkaars bak mee eten!

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X