Kerstmenu voor gezonde katten

Kerstmenu voor gezonde katten

Er zijn kattenbaasjes op televisie die naast het kattenvoer een takje peterselie leggen. Daar zul je de meeste katten niet echt blij mee maken. Groenvoer is voor katten alleen maar interessant als ze hun maag willen ontdoen van bijvoorbeeld een haarbal. Als braakmiddel dus.

Maar je kunt je kat natuurlijk wel een beetje verwennen met de feestdagen. Denk bijvoorbeeld aan een lekker blikje in zijn favoriete smaak, bestrooid met een paar verse garnaaltjes, een stukje tartaar, wat stukjes kip of verse vis.

Of maak er een dolle kerstparty van en verstop de lekkere hapjes onder kussentjes, onder een stukje papier dat fijn ritselt of verspreid ze door het huis. Het zoeken van voer is voor de kat een aangenaam tijdverdrijf, waarmee je hem de kans biedt om natuurlijk gedrag te vertonen. Voedselverrijking heet dat ook wel.

Er zijn een aantal taboes als het op voedsel aankomt die juist met kerst extra belangrijk zijn.

Chocolade:hoewel de meeste katten niet van chocolade houden, zijn er toch exemplaren bij die proberen een kerstkransje te verschalken. Geef je kat NOOIT chocolade. Er zitten stoffen in (theobromine en cafeïne) waar hun lichaam niet mee uit de voeten kan. Ze kunnen er een nare vergiftiging door oplopen. Symptomen zijn rusteloosheid, overgeven, veel plassen, stuipjes en hartkloppingen.

Rauwe vis: je kat is er waarschijnlijk dol op, maar vis kun je beter koken. Vooral als je het regelmatig voert. Rauwe vis bevat namelijk een stof die vitamine B1 afbreekt en daardoor kan de kat gebrek aan deze vitamine oplopen. Hij kan daardoor ernstige klachten ontwikkelen zoals gebrek aan eetlust en  toevallen. Door vis te koken wordt het enzym onwerkzaam.

Avocado: bevat een stof die giftig is voor katten genaamd persine (een vetzuur). Als een kat dit binnenkrijgt kan zijn buik opgezet raken en kan er vocht in zijn longen komen, waardoor hij moeilijk ademhaalt.

Knoflook: katten missen de juiste enzymen om knoflook en uien te verteren en kunnen behoorlijk last krijgen van gasophoping en diarree.

Botjes, kluifjes en graatjes:  geef je kat geen gebakken of gekookte visgraatjes of botjes van vlees. Ze kunnen erin stikken of een splinter die afbreekt kan een beschadiging veroorzaken in de luchtpijp. Een kat  die een prooi vangt en opeet krijgt alleen rauwe botjes binnen. Die zijn flexibeler en oplosbaar in het sterke maagzuur van een kat. Gebakken en gekookte botten zijn hard en broos en kunnen daarom voor ongelukken zorgen.

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X