Katten en hun bloeddruk

Katten en hun bloeddruk

Net als mensen hebben dieren een bloeddruk. Maar hoe meet je die? Bij een kat gaat dat op een zéér speciale manier: met een manchet rond zijn staart of voorpootje. Manchetjes zijn er net als staarten in verschillende maten.

De manchet wordt opgepompt met lucht en een drukmeter meet de bovendruk, terwijl de manchet leegloopt. De onderdruk is bij katten (nog) moeilijker vast te stellen waardoor een meting te onnauwkeurig zou worden. Daarom beperkt de dierenarts zich in principe tot de bovendruk.

Bij een gezonde kat is de bovendruk 124 mm Hg (mm kwik). Als de bloeddruk boven de 150 mm Hg is, heeft de kat hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk bij katten

 

Hoge bloeddruk is meestal in feite een symptoom van onderliggende aandoeningen bij de oudere kat: chronisch nierfalen en een versnelde schildklier (hyperthyroidie). Een enkele keer wordt hoge bloeddruk gezien bij katten met een tumor aan de bijnieren.

De gevolgen van hoge bloeddruk kunnen ernstig zijn. Er kunnen bloedingen optreden in het oog, waardoor de kat slecht kan gaan zien of zelfs blind kan worden. Ook zijn zenuwstelsel kan er door worden aangetast. Dan kan een kat last krijgen van stuipjes of zelfs dement worden.

Het hart heeft er ook onder te lijden en als je kat al chronisch nierfalen heeft, dan gaan de nieren sneller achteruit door de hoge bloeddruk. Of nierfalen kan erdoor ontstaan.
Net als mensen kunnen katten een pilletje krijgen om de bloeddruk te verlagen. Dit zijn vaak dezelfde medicijnen die mensen krijgen, maar dan in een aangepaste dosis.

 

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X