Houdt mijn kat ook van mij?

Houdt mijn kat ook van mij?

Als je in de ogen van je kat kijkt, voel je liefde. Maar voelt je kat hetzelfde voor jou? Als je het aan sommige biologen vraagt is het antwoord ontnuchterend. Jij bent een handige aaimachine die elke dag brokjes uitdeelt. En katten zijn een soort harige robots met stromend bloed een kloppend hart.

Is dat dan alles? Welnee. Een recente studie van de Universiteit van Wenen wijst erop dat katten wel degelijk ‘liefde’ voor ons voelen. Vooral  met vrouwen gaan katten een sociale band aan. Zo zoeken ze vaker contact met de vrouw die hen verzorgt.

Omgekeerd zoeken vrouwen ook vaker contact met hun kat. Dat bleek toen de onderzoekers 41 katten en hun baasjes een aantal dagen volgden met de videocamera. Men zag dat katten in staat zijn om vriendelijk gedrag te onthouden en te belonen, waardoor er iets ontstaat dat je vriendschap zou kunnen noemen. En het gaat beslist niet alleen om eten, want het voeren speelde maar een heel kleine rol in het contact.

We weten al van ouder onderzoek dat katten onderscheid kunnen maken tussen verschillende mensen, zelfs al merk je dat niet omdat hij of zij een allemansvriendje is. Ook weten we dat ze meer (zelf)vertrouwen hebben in onbekende situaties als ze samen zijn met hun eigenaar.

De beroemde Engelse gedragsbioloog Desmond Morris stelt dat een kat zich tegen zijn vaste huisgenoten gedraagt alsof ze een kruising zijn tussen een stukje meubilair en een andere kat. Hij geeft kopjes, wat hij normaal tegen bomen en takken in zijn territorium doet én hij begroet ons door zijn staart omhoog te richten, een signaal dat katten onderling gebruiken.

Een kat gebruikt bepaalde geluiden bovendien exclusief om te communiceren met mensen en een beetje kat heeft – volgens recent wetenschappelijk inzicht – daar een smekende toon aan toe gevoegd zodat hij van ons dingen gedaan krijgt. Als je al die dierengedragingen bij elkaar optelt, lijken ze wel wat op ‘houden van’ zoals wij mensen doen. Maar we weten het nog steeds niet zeker.

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X