Hoe kan je ratten het beste bestrijden?

Wie ratten heeft, zal daar iets aan moeten doen. Ratten brengen niet alleen schade toe aan je omgeving, maar kunnen ook ziektes overbrengen. Met name boerenbedrijven kunnen last krijgen van deze kleine knagers en mocht dat gebeuren, dan schakel je zo snel mogelijk een bestrijder, zoals Plaagdierbeheer Michel Klein, in. Maar hoe gaat een plaagdierbestrijder eigenlijk te werk? Een paar voorbeelden.

 

Met perslucht

Een zeer effectieve, en vooral humane manier van het bestrijden van ratten, is het gebruik van perslucht. Een luchtbuks schakelt de ratten snel en uiterst pijnloos uit. Dit gebeurt vaak in het donker, waarbij gebruik wordt gemaakt van nachtzichtapparatuur. De ratten zijn dankzij die apparatuur uitstekend zichtbaar en omdat het donker is, zijn ze ook meer op hun gemak. Het schot vanuit de luchtbuks doodt de ratten direct en veroorzaakt dan ook geen pijn. Ratten doden met perslucht is hiermee zeer effectief en voorkomt dat de ratten zich verder kunnen vermenigvuldigen. 

 

Met vallen
Het plaatsen van een val kan ook behoorlijk effectief zijn. Deze vallen worden vaak op de looppaden van de ratten gelegd, zodat de kans op een gevangen rat erg groot is. Deze methode zorgt er ook voor dat de ratten uiteindelijk verwijderd zullen worden, maar het betekent wel dat de bestrijding wat langer kan duren. Ook bestaat er de kans dat de rat niet geheel pijnloos overlijdt, omdat de rat lang niet altijd ‘perfect’ in de val loopt. Daarom is het voor veel bestrijders een methode die gebruikt wordt als het perslucht niet alle aanwezige ratten verwijdert.

 

Met gif

Gif is nog zo’n bestrijdingsmethode die de plaagdierbeheer liever niet gebruikt, maar die soms onontkoombaar is. Gif doodt de rat, maar doodt de rat niet pijnloos. Het is een soort laatste redmiddel voor bestrijders die er achter komen dat de ratten moeilijk te bereiken zijn en toch de hele populatie willen verwijderen. In die gevallen is gif weliswaar niet de methode die de voorkeur heeft, maar wel eentje die goed zijn werk doet. 

 

Hoe voorkom je dat je ratten krijgt?

Het voorkomen van ratten is wel degelijk mogelijk, als je rekening houdt met de twee dingen die ratten zoeken: voedsel en beschutting. Als je het voedsel voor je dieren goed afsluit en op plekken bewaart waar de ratten er niet bij kunnen, hebben ze geen directe reden om zich te melden op je boerderij. En wees bij het afsluiten van dat voedsel wel grondig; ratten wurmen zich door de kleinste openingen, dus het dichten van gaten en kieren is van groot belang bij het voorkomen van rattenpopulaties op je erf. Een andere voorzorgsmaatregel heeft te maken met de beschutting. Ratten willen graag ongezien van A naar B en doen dit vaak door zich door hoog gras of struiken te bewegen, die dicht langs de stallen staan. Wie deze beschutting wegneemt, zorgt ervoor dat de ratten niet langer deze paden gebruiken, omdat ze dan sneller gezien kunnen worden door roofdieren. Wie deze twee maatregelen goed in het achterhoofd houdt, zal zien dat de ratten het een stuk minder aantrekkelijk vinden om zich te vestigen op de boerderij.

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X