Feng shui voor huispanters

Feng shui voor huispanters

Het grote verschil tussen de Dog Whisperer en de Cat Daddy? Cesar Milan leert de hond ander, door mensen gewenst gedrag aan. Jackson Galaxy (My cat from hell) komt binnen, legt uit dat de kat met problemen volstrekt normaal is en dat de eigenaren hun huis moeten verbouwen. Twee weken later: probleem opgelost.

Tinley-kattengedragstherapeut Yvon Sweere begint te lachen. “Ja, inderdaad, een kat is een territoriumdier en een hond is een sociaal dier die het moet hebben van de groep. Een kat steekt enorm veel tijd in uitzoeken ‘waar ben ik’ en ‘ben ik hier veilig’.”

Bovendien brengt een kat in de natuur een groot deel van zijn tijd jagend door. Hij zit graag hoog om vanaf een veilige plek zijn omgeving af te speuren naar prooi en vijanden. En, om andere katten duidelijk te maken waar de grens van zijn territorium zich bevindt, zet hij graag zijn nagels in een boom. Tijdens het ‘nagels scherpen’ geeft hij namelijk duidelijke geursporen af. Ook al zijn die voor ons (gelukkig misschien) niet te ruiken.

Verplaats deze miniatuurpanter naar het gemiddelde moderne designinterieur en je begrijpt waarom de Cat Daddy zich zich vooral ledig houdt met het verbouwen van woonkamers. Aan een strakke, dure bank valt voor katten weinig te beleven en ook die ene kamerplant waar hij niet in kan en mag klimmen biedt weinig uitdaging. Er scharrelen geen muizen en vogels rond en er zijn weinig hoge- of verstopplekjes.

Als poes dan ook nog is veroordeeld tot permanente opsluiting omdat hij niet naar buiten kan of mag, is de kans groot dat zij gedragproblemen ontwikkelt, vertelt Yvon Sweere. “Dan worden de enkels van de eigenaar ineens interessant en gaat een kat die aanvallen. Of een andere kat in huis wordt ongevraagd slachtoffer van opjaagspelletjes.”

En misschien nog verdrietiger is de constatering: ‘die kat van mij slaapt de hele dag’. Eigenaren zien dat zelden als een gedragsprobleem. Hooguit vinden ze hun kat saai. Maar in feite is het een kat die zich stierlijk verveeld. Je zou zelfs kunnen zeggen dat zo’n kat depressief is door zijn voorspelbare leven, waarin de dagelijkse maaltijd het enige hoogtepunt vormt.

Ga je een relatie aan met een kat, zorg dan dat je bereid bent jouw (en zijn) omgeving zo aan te passen dat hij zich kan uitleven. Kan de kat echt niet naar buiten, zorg dan voor een ‘interessant’ interieur. Dat is niet hetzelfde als leuke ‘kattendesignspulletjes’ kopen. “Die zijn meestal gemaakt voor mensen en niet voor katten,” meent Sweere. Hieronder een aantal tips waar zowel kat als eigenaar blij van worden. Feng shui voor katten dus!

1. Koop rieten stoelen!

Je kat gaat ongetwijfeld met zijn nagels los op deze meubelen, maar ze zijn robuust en gaan lang mee, ook als er eens een stukje afbreekt. En zijn ze echt versleten, dan is de aanschaf van een nieuwe rieten stoel vaak goedkoper dan een krabpaal. Leren en stoffen meubels gaan aan flarden, maar koeienvacht met haar is wonderwel bestand tegen kattennagels. Omdat het zo glad is glijden hun nagels er af. Designwinkels verkopen meubels met deze katbestendige bekleding. Maar je kunt ook meubels laten bekleden met koeienvacht. Die is te koop in allerlei effen kleuren, dus je zit niet vast aan een koebont interieur.

2. Omwikkel een tafelpoot met sisal

Op een lelijke krabpaal – Yvon Sweere noemt ze ‘bontkastelen’ – zit niemand te wachten. En zelfs een ‘design’ krabpaal is meestal te lelijk voor woorden. Maar doe eens  creatief en omwikkel een tafelpoot met sisaltouw. Of je bekleed een stuk muur met kokosmat. Dat staat leuk en poeslief gaat helemaal uit zijn dak. Mits je zorgt dat het ‘krabstation’ zich op de goede plek bevindt. Dat wil zeggen op een doorgaande kattenroute, dus niet in een achteraf-hoekje. Een lange gang is ideaal of een centraal punt in de huiskamer (ja we zien uw wenkbrauwen al fronzen).

3. Creëer hoge plekjes.

Katten liggen graag op ‘eenzame’ hoogte. Er zijn vreselijk leuke plankjes te koop en zelf  plankjes aan de muur bevestigen kan ook. Als je dat doet, zorg dan wel voor een doorgaande route. Een kat zal een hoge plek mijden als hij zich betrapt kan voelen en er niet meer weg kan, vooral als er meerdere katten in huis zijn. Geen zin in plankjes of catwalks langs de muren? Bekleed de zijkant van een hoge kast met kokosmat en je hebt een onopvallende boom gecreëerd. Leg op de kast nog een fijn mandje dan kan poes daar genieten van zijn privacy en dagrust.

4. Uitzicht graag!

Maak leuke plekjes voor een raam haal daar wat kamerplanten weg van de vensterbank. Een kat kijkt graag naar buiten, waar hij de vogeltjes kan zien fluiten. Ook een halfhoge loopplank voor het raam langs is natuurlijk een kattendroom. Mits het een raam is waar ook echt iets te zien valt, dus met uitzicht op een tuin bijvoorbeeld.

5. En verstopplekken

Een kat voelt zich sneller bedreigd in een grote open ruimte. Meubels waar de kat zich onder kan verschuilen of waar hij onderdoor kan lopen bieden hem een veilig gevoel Het helpt ook  als het oppervlak wordt gebroken door grote objecten waarachter hij zich kan posteren. Een grote plant bijvoorbeeld. Dit geeft een kat het gevoel dat hij zich ongezien waant tijdens het jagen. Om dezelfde reden zitten katten zo graag in een doos. Er zijn tegenwoordig leuke kartonnen dozen te kop in de vorm van grachtenpandjes. Zet er een paar neer en jij en je kat hebben er maanden lol van. Zelf maken kan natuurlijk ook.

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X