De Kat

Kater en poes

Er is wel degelijk een verschil tussen een kater en een poes. Een kater is namelijk de mannelijke huiskatachtige. Wanneer katjes net geboren zijn heten het nog kittens maar als snel is duidelijk wie de poezen en wie de katers zijn. Wereldwijd is de kater een geliefd en nuttig huisdier, en Nederland telt ongeveer 4 miljoen huiskatten. Knuffelen of muizen vangen, een kat is altijd handig. Een klein deel van deze katten zijn echte raskatten. De levensstijl en ziektes bepalen hoe oud een kater kan worden. Gemiddeld worden katten 10 tot 13 jaar oud maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. De oudste kat in Nederland is 28 jaren oud geworden. En de oudste kater ter wereld zou zelfs 38 jaar oud geworden zijn.

Uiterlijke kenmerken van een kater

Een mooie ronde kop met grote ogen en een kort snuitje zijn kenmerkend voor het uiterlijk van een kat. Gevoelige snorharen en alerte opstaande oren maken het uiterlijk compleet. Veraf kan een kater dingen goed zien, en in het donker helemaal. Dichtbij is het zicht wat minder en daar helpen de snorharen als sensoren. De kater is van zichzelf erg lenig, kan enorm goed balanceren, en komt nagenoeg altijd op zijn pootjes terecht. Tijdens een val maakt een kater gebruik van zijn flexibele lijf en met behulp van de staart draait hij in de lucht om vervolgens op zijn pootjes te landen. De uitstekend ontwikkelde oren en het reukorgaan maken van een kater een echt roofdier die graag op jacht gaat. Tevens is een kater kieskeurig wanneer het om voedsel gaat. Een kat zal bedorven voedsel niet aanraken.

de kat

Het leven van een kater

 

Kat en leefwijze

Een kater heeft een territorium en daarbinnen worden geen andere katers geaccepteerd. Er kunnen wel poezen in het territorium van een kater zijn maar een ander kat wordt eruit gewerkt. Een kat wordt socialer wanneer er voldoende voedsel is. Anders houdt hij het voor zichzelf en accepteert dan ook geen andere dieren in zijn territorium. Het territorium van een kater is groter dan dat van een poes. Territoria van katers kunnen elkaar overlappen en dat geeft weleens strijd in de buurt. Krolse poezen geven aan dat het tijd is om te paren en laten urinesporen achter in de buurt. Kater reageren hierop, en een nieuw nestje met kittens is zo gemaakt. Poezen die veel binnen zijn kunnen door het vele kunstlicht het hele jaar door krols worden. Maar normaliter is de voorjaarsperiode de periode voor katachtigen om zich voort te planten. Een kater ligt graag in de zon of zoekt een warm plekje op om lekker na te genieten van de jacht of om weer nieuwe krachten op te doen.

Kat en verzorging

Het liefste verzorgen katten zichzelf. Een kater wast zich regelmatig en dat kan gebeuren voor en na het eten of na het slapen. Het is een vast agendapunt van een kat om zich dagelijks ongeveer twee uur te verzorgen. Met de pootjes en met hun tong wordt er heel wat afgepoetst om zo mooi mogelijk voor de dag te kunnen komen. Normaliter verlaten ingeslikte haren via de ontlasting het lichaam van de kater. Maar het is ook mogelijk dat de haren in de maag een haarbal gaan vormen die door de kater kan worden uitgespuugd. Soms kan een haarbal voor verstopping zorgen, die dan door de dierenarts moet worden verwijderd. Een ontwormingskuur is belangrijk voor katten en een jaarlijkse check bij de dierenarts is ook goed om te doen. Een dierenarts kan bijvoorbeeld zien hoe de kwaliteit van het gebit is of andere zaken waarnemen.

Katten en voedsel

De kater is een jager en carnivoor. De kat eet dus graag vlees en houdt niet van groente. Het hele gestel van een kater is gebouwd om te jagen. Scherpe ogen, reuk, tanden en klauwen maken van de lieve huiskat een serieus roofdier. Een kater jaagt en vangt de prooi om deze vervolgens naar een veilige plek te slepen om daar op te eten. Een kater is een schuwe jager en erg voorzichtig. Door te spelen met de gewonde prooi raakt deze vermoeid. En daardoor is het gemakkelijker en veiliger voor een kat om de
prooi uiteindelijk om te brengen. Een kat in het wild wil niet graag gewond raken in de strijd en is graag voorzichtig. Een huiskat hoeft eigenlijk niet te jagen vanwege het door het baasje aangeboden voedsel. Maar af en toe neemt het instinct de overhand en wordt er gejaagd op vogels of muizen.

Katten en mensen

Dierenvoeder is een handel op zich en mensen proberen graag van alles uit. Katten reageren slecht op plantaardig materiaal. Dus de eigenaar kan wel vegetarisch eten maar voor een kat heeft dat slechte gevolgen. Het is belangrijk dat er voldoende dierlijk materiaal in het kattenvoedsel zit. Goed kijken en lezen op de verpakkingen leert een hele hoop. Kleurstoffen en grote hoeveelheden zout moeten worden vermeden maar dat geldt ook voor mensen natuurlijk. Chemische toevoegingen in het kattenvoer en in de kattensnoepjes moeten ook worden vermeden. Katten houden ervan om te worden geaaid en dan zijn ze bij mensen aan het goede adres. Katers spelen al honderden jaren een belangrijke rol in het leven van mensen en zullen dat ook nog lang blijven doen.

 

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X